TRANSPLANT DE MADUVA OSOASA

Ce este transplantul de măduvă osoasă?

Transplantul de măduvă este o metodă de tratament care se practică atunci când se dezvoltă disfuncție a măduvei osoase la pacienții cu boli de sânge severe, anumite tipuri de cancer și boli ale sistemului imunitar sau tulburări genetice.

De ce este important transplantul de măduvă?

Măduva osoasă poate fi acceptată ca o fabrică unde globulele roșii, globulele albe și trombocitele sunt produse din celule stem. Deoarece orice deteriorare a acestui factor poate deteriora direct celulele stem, producția de celule sanguine este de asemenea afectată. Prin urmare, celulele stem trebuie înlocuite pentru tratamentul unor boli. Procedura este numită coloidal transferul de măduvă, dar este de fapt transplantul de celule stem recoltate din anumite surse, cum ar fi măduva osoasă, sângele periferic și sângele de cordon. Celulele sanguine sunt globule roșii, globule albe și trombocite. Globulele roșii transportă oxigenul care are o importanță vitală pentru organism, în timp ce globulele albe ajută la lupta împotriva infecțiilor, iar trombocitele controlează sângerarea. Aceste trei serii ar trebui să funcționeze corect pentru a fi o persoană sănătoasă. Atunci când boala implică măduva osoasă și provoacă disfuncții, transplantul de celule stem care sunt recoltate din măduva osoasă, sângele periferic și sângele de cord poate fi cea mai bună alegere de tratament.

Ce boli necesită transplant de măduvă? Leucemie și limfoame, mielom multiplu și alte boli ale celulelor plasmatice. Sindroame mielodisplastice și boli mieloproliferative. Anemie aplastică severă și alte eșecuri ale măduvei osoase: deficiență imună combinată severă și alte afecțiuni ale sistemului imunitar genetic. Hemoglobinopatii. Unele tulburări metabolice genetice. Alte cazuri de cancer pentru administrarea medicației / radioterapiei cu doze mari.

Cine sunt donatorii de măduvă osoasă (celulă stem) și cum sunt depozitate celulele stem?

Donatorul este persoana care donează celule stem. Pentru a fi donator necesită antigene tisulare (HLA) să fie compatibile cu pacientul. Compatibilitatea cu antigenul țesutului este frecventă la frați și, prin urmare, frații sunt analizați mai întâi. Dacă nu există nicio soră de meci, mama, tatăl și ceilalți membri ai familiei sunt analizați. Dacă nu se poate găsi un donator de potrivire între rude, băncile măduvei osoase sunt examinate. În primul rând, băncile locale sunt examinate și dacă nu este găsit un donator de potriviri, screeningul continuă în băncile internaționale.

Este afectată negativ sănătatea donatorului de măduvă osoasă (celulă stem)?

Nu, donarea de celule stem nu dăunează sănătății donatorului. Dacă o persoană va fi donatoare de celule stem pentru o rudă, limita de vârstă nu este luată în considerare. Cu toate acestea, persoanele care doresc să doneze celule stem într-o bancă de țesuturi ar trebui să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Donatorului i se administrează un anumit medicament timp de 5 zile pentru a mobiliza celulele stem în fluxul sanguin. Când numărul de celule stem din sânge atinge un anumit nivel, acestea sunt recoltate dintr-o venă în braț, cum ar fi prelevarea de sânge.

Care sunt tipurile de transplant de măduvă osoasă?

Din corpul pacientului (autolog)

De la altcineva la pacient (alogen)

Transplantul de măduvă osoasă alogenă necesită un donator aferent sau care nu are legătură.

Cum se realizează transplantul?

Transplantul de celule stem Autologus nu este o opțiune pentru toate bolile. Cu toate acestea, chimioterapia cu doze mari și / sau radioterapia este / sunt necesare în funcție de boală. Chimioterapia cu doze mari provoacă moartea celulelor stem sănătoase. Astfel, celulele stem ale pacientului sunt recoltate, congelate și depozitate înainte de a fi deteriorate. Celulele stem înghețate sunt dezghețate la temperatura corpului și perfuzate la pacient, după ce tratamentul medicamentos și / sau radioterapia sunt administrate în doză mare. În transplantul alogen, celulele stem nu sunt recoltate din corpul pacientului, ci de la un donator de potriviri sănătoase. Celulele recoltate de la donator sunt transplantate din nou după ce pacientul primește tratament cu doze mari și / sau radioterapie.

La ce ar trebui să se aștepte pacienții în perioada post-transplant?

Pentru toate transplanturile, cea mai critică problemă este reapariția bolii. În caz contrar, pacienții nu întâmpină multe probleme în urma transplantului autolog. Problema majoră poate apărea după transplanturi alogene. Deși celulele stem sunt transplantate de la un donator de potrivire sau chiar de la o soră, donatorul și pacientul sunt străini unul pentru celălalt. Celulele puternice ale donatorului reacționează împotriva celulelor destinatarului și le dăunează; astfel, se poate dezvolta imaginea clinică a unei boli, numită GVHD (grefa versus boala gazdă). Această imagine este însoțită de erupții cutanate, dureri la nivelul gurii, ochi uscat, diaree și icter. Pacientului i se vor administra diverse medicamente pentru a împiedica aceste reacții adverse în timpul transplantului, dar pot fi observate în ciuda tuturor acestor eforturi. Scopul nostru este de a suprima GVHD pentru o imagine clinică ușoară. Celulele sănătoase ale donatorului afectează de asemenea celulele bolnave, acesta fiind un efect scontat al tratamentului.