OBEZITATE CHIRURGICALA

Obezitate Chirurgie

Pentru pacienții cu peste 40 de IMC care nu reușesc să slăbească cu alte metode, se aplică proceduri chirurgicale. Pacientul este evaluat multidisciplinar în perioada preoperatorie de către o echipă compusă din endocrinolog, chirurg, medicină internă, psihiatru și dietetician. Metoda chirurgicală adecvată este adaptată în funcție de vârstă și starea medicală a pacientului. Procedurile chirurgicale sunt efectuate laparoscopic și constau în tehnici restrictive (cu manșetă) și malabsorbtive (bypass gastrojejunal).

Chirurgie laparoscopică (obezitate chirurgicală)

Ce este Obezitatea?

Obezitatea și excesul de greutate au devenit o preocupare globală în ultimii 10 ani. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2005, aproximativ 1,6 miliarde de adulți cu vârsta de 15 ani și peste au supraponderale, 20 de milioane dintre aceștia fiind copii sub 5 ani. Experții consideră că aceste numere vor crește rapid. Scara problemei obezității are consecințe grave dacă nu este abordată.

Obezitate Chirurgie

Pacienții care au un IMC de 40 sau mai mult cu comorbidii sunt eligibili pentru operație. În Turcia, Instituția de securitate socială (SGK) va acoperi unele costuri ale intervenției chirurgicale pentru pacienții care sunt aplicabili.

Scopul acestor proceduri este de a pune o restricție asupra cantității de aport alimentar și de a reduce absorbția ca urmare a pierderii în greutate.

Iată cele mai reușite trei metode;

– Banding gastric reglabil: procesul de plasare a unei benzi de silicon în jurul stomacului prin chirurgie laparoscopică. Aparatul este umflat prin injectarea de lichid printr-o cameră dispusă sub piele comprimă stomacul în formă de clepsidră și limitează aportul alimentar. Poate fi ajustat în funcție de pacient.

– Gastrectomie cu mânecă: operația se efectuează prin îndepărtarea a aproximativ 75-80% din stomac. Gastrectomia cu mânecă a câștigat popularitate datorită complicației sale scăzute și a rezultatelor mari de pierdere în greutate. Gastrectomia cu mânecă ajută la pierderea în greutate din câteva motive, cum ar fi;

-Noul pungă de stomac ține considerabil mai puțin decât stomacul normal și ajută la reducerea cantității de mâncare pe care o puteți mânca în timpul unei singure mese.

– Mâncarea se mișcă și mai repede în noua pungă de stomac. Există un efect semnificativ asupra hormonilor intestinali care te ajută să te simți mai puțin flămând și mai plin.

– Metoda de bypass gastric:

Bypass gastric este o intervenție chirurgicală care te ajută să slăbești schimbând modul în care stomacul și intestinul subțire se descurcă cu mâncarea pe care o consumi. După operație, stomacul tău va fi mai mic. Te vei simți plin cu mai puțină mâncare. Mâncarea pe care o consumi nu va mai intra în unele părți ale stomacului și intestinului subțire care absorb mâncarea. Din această cauză, corpul tău nu va primi toate caloriile din alimentele pe care le consumi.

Există două etape în timpul operației de bypass gastric:

Primul pas îți face stomacul mai mic. Chirurgul tău folosește capse care împart stomacul într-o secțiune superioară mică și o secțiune inferioară mai mare. Secțiunea superioară a stomacului tău, care se numește husă. Este un loc nou unde se va duce mâncarea pe care o mănânci. Husa este cam de dimensiunea unei nuci. Acesta ține doar aproximativ o uncie (oz) de mâncare. Din aceasta cauza veti manca mai putin si veti slabi.

Al doilea pas este ocolirea. Chirurgul tău conectează o mică parte a intestinului subțire (jejunul) la o gaură mică din pungă. Mâncarea pe care o consumi va călători acum din pungă în această nouă deschidere și în intestinul tău subțire. Drept urmare, corpul tău va absorbi mai puține calorii.

Bypass gastric se poate face în două moduri. Cu o intervenție chirurgicală deschisă, chirurgul face o tăiere chirurgicală mare pentru a vă deschide burtica. By-pass-ul se face prin lucrul la stomacul, intestinul subțire și alte organe.

Un alt mod de a face această operație este să folosiți o cameră mică, numită laparoscop. Această cameră este plasată în burtă. Operația se numește laparoscopie. Domeniul de aplicare permite chirurgului să vadă în interiorul burtei tale. În această procedură, chirurgul va face mici incizii pe burtă și va introduce instrumentele și sfera în aceste deschideri. Camera este conectată la un monitor care permite chirurgilor să vadă zona exactă la care lucrează.