CARDIOLOGIE PEDIATRICA

COPII ȘI BOLILE INIMII

Inima este un organ care pompează sângele către toate părțile corpului. Inima fetală începe să bată la 20 de zile de gestație și se contractă de aproximativ 100.000 de ori în fiecare zi și pompează 7.000-8.000 litri de sânge către organism.

STRUCTURA INIMII

Inima este formată din patru camere. Un atrium și un ventricul sunt situate pe partea dreaptă a inimii și, în mod similar, un atrium și un ventricul sunt prezente pe partea stângă a inimii (figura 1). Partea dreaptă a inimii pompează sângele venos întunecat către plămâni pentru a oxigena sângele, în timp ce partea stângă a inimii pompează sângele bogat în oxigen către restul corpului. Există pereți între inimile din dreapta și stânga pentru a izola sângele oxigenat de sângele venos întunecat. De asemenea, există patru valve în total; două dintre ele sunt situate între atrii și ventricule, în timp ce cele rămase sunt situate în orificiul vaselor de sânge mai mari. Funcția acestor supape este de a asigura un flux de sânge lin înainte când inima se contractă, în timp ce aceasta se închide pentru a preveni fluxul de sânge în timp ce inima se relaxează.

BOLI PEDIATRICE DE INIMĂ

Bolile cardiace pediatrice pot fi împărțite în două grupe principale; congenitale și dobândite. Spre deosebire de adulți, bolile cardiace congenitale reprezintă majoritatea bolilor cardiace pediatrice. Acești copii se nasc cu unele probleme structurale în inimă. Afecțiunile structurale sunt secundare dezvoltării anormale a inimii în sarcina foarte timpurie (dezvoltarea inimii este finalizată la 7 săptămâni de gestație) și mai ales în perioada în care mama nu recunoaște că este însărcinată. Deși cauza de bază a dezvoltării anormale a inimii nu este cunoscută în majoritatea cazurilor, s-a demonstrat că unele boli virale (rubeola, rujeola germană, oreion, unii microbi care se întâmplă la răceală comună etc.) joacă un rol în această afecțiune. De asemenea, anomaliile ereditare (prin gene) și cromozomiale (riscul de boală cardiacă este de 50% la copiii cu sindrom Down) sunt considerați printre factorii care cresc riscul de boli cardiace congenitale. În plus, se raportează că unele medicamente (agenți anti-epileptici și medicamente utilizate pentru tulburări neurologice) și alcoolul, în special în primul trimestru de sarcină provoacă tulburări de dezvoltare cardiacă. Pe de altă parte, nu se poate ști dacă boala este cauzată de acești factori sau nu. Prin urmare, dacă nu există o cauză cert dovedită, părinții nu ar trebui să se simtă vinovați pentru asta.

Severitatea acestor tulburări structurale în inimă variază de la o problemă simplă, precum o mică „gaură” între camere, la tulburări mai complexe și grave, cum ar fi absența uneia sau mai multor camere sau valve.

Pentru fiecare mamă, riscul de a naște un nou-născut cu o boală cardiacă congenitală este de 8/1000 de nașteri. În consecință, aproximativ 10.000-15.000 de copii se nasc cu boli cardiace congenitale în țara noastră. Bolile critice care necesită o intervenție chirurgicală înainte de vârsta de un an reprezintă aproximativ jumătate din această cifră. Dacă părinții au un copil cu boli cardiace congenitale, riscul va fi cu aproximativ două ori mai mare pentru copiii următori (16/1000). Dacă mama sau tatăl au boli cardiace congenitale, riscul variază de la 2% la 16% pentru copil. Recent, este posibilă examinarea inimii fătului și identificarea anomaliilor cardiace majore între 16 săptămâni și 20 de săptămâni de sarcini cu risc ridicat, datorită „Echocardiografiei fetale”, aplicată de specialiști bine pregătiți, cu toate acestea, nu există nicio opțiune de tratament intrauterin inca.